
Nauczyciele akademiccy z Politechniki Koszalińskiej wystąpili podczas zorganizowanej w sobotę (15 marca br.) przez Centrum Edukacji Nauczycieli w Koszalinie konferencji dotyczącej nauczania przedmiotów matematyczno-przyrodniczych. Nasi wykładowcy mówili o ciekawych doświadczeniach i eksperymentach, które mogą urozmaicić lekcje biologii czy matematyki.
Konferencja „Mówić z mocą” była adresowana do nauczycieli szkół podstawowych i średnich. Wykładowcy Politechniki Koszalińskiej wzięli udział w warsztatach metodycznych, prezentujących interesujące zagadnienia z obszaru nauk przyrodniczych i przybliżających nowe metody nauczania.
O niebezpiecznym zjawisku fałszowania żywności opowiedziała dr hab. inż. Joanna Piepiórka-Stepuk, prof. PK kierująca katedrą Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Energetyki. Wskazała, które rodzaje żywności są najczęściej podrabiane (miód, mięso, olej, masło) i jakimi metodami posługują się fałszerze, by wprowadzić na rynek podrobioną żywność (zamiana składników, rozcieńczanie, niewłaściwe etykietowanie i in.). Dr inż. Bartosz Walendzik z Wydziału Inżynierii Lądowej, Środowiska i Geodezji mówił o tym, jak wiedzę przekazywaną uczniom na podstawie podręczników uzupełnić o ciekawe eksperymenty i doświadczenia naukowe.
Ofertę zajęć realizowanych przez Politechnikę Koszalińską, a adresowanych do szkół średnich i podstawowych przedstawiła z kolei dr hab. inż. Małgorzata Smuga-Kogut z Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki. Mówiła także o coraz popularniejszej hodowli mikroalg. To mikroorganizmy, dzięki którym, można pozyskiwać spirulinę – bardzo cenny składnik mający zastosowanie m.in. w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Mikroalgi są wykorzystywane także do produkcji biopaliw. Wykładowczyni opowiedziała też, jak w prosty sposób w szkolnej pracowni można założyć niewielką hodowlę mikroalg. To bardzo obrazowy sposób prowadzenia zajęć z biologii (ciekawa alternatywa dla popularnej metody hodowania fasoli w słoiczku). Dla uczniów będzie to interesująca lekcja hodowli mikrorganizmów, a przy tym nauka o zasadach zrównoważonego rozwoju i o pozyskiwaniu zdrowej żywności.
Zdjecia: Centrum Edukacji Nauczycieli w Koszalinie