W grudniowy poranek (4 grudnia br.) studenci uczestniczący w programie Erasmus+ na Politechnice Koszalińskiej spotkali się podczas Cooking Day, który stał się już uczelnianą tradycją. Było to wydarzenie pełne serdeczności i pozytywnej energii, którego celem było nie tylko zaprezentowanie polskich smaków, lecz także przybliżenie zwyczajów i atmosfery Bożego Narodzenia w Polsce.
Uczestnicy wydarzenia mieli okazję wspólnie lepić pierogi, dekorować pachnące pierniczki, poznając tradycje związane z ich przygotowywaniem. Na stole pojawiły się również potrawy typowe dla polskiej kuchni – kapusta z grzybami, domowy chleb, drożdżówka czy gzik. Wszędzie unosił się zapach świątecznych przypraw, który w połączeniu z wielokulturową atmosferą zachęcał studentów do rozmów o tym, jak obchodzi się święta w ich rodzinnych krajach. Wymiana doświadczeń i wspólne gotowanie szybko stały się okazją do tworzenia nowych znajomości wśród studentek i studentów.
W warsztatach uczestniczyli zarówno studenci zagraniczni, jak i polscy, wspólnie ucząc się, jak przygotować tradycyjne potrawy i odkrywając sekrety polskiej kuchni. Całość została zorganizowana przez Biuro Mobilności Międzynarodowej, we współpracy z przedstawicielami Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego: dr Sylwią Mierzejewską, dr hab. inż. Zdzisławem Domiszewskim, prof. PK, mgr inż. Aldoną Bać, mgr inż. Karoliną Maziarz i mgr inż. Anną Czajkowską. Ich wiedza, doświadczenie i otwartość znacząco wpłynęły na wysoki poziom i przyjazny charakter warsztatów.
W tym semestrze Politechnika Koszalińska gości łącznie 16 studentek i studentów z czterech krajów, reprezentujących pięć uczelni partnerskich. To różnorodna, międzynarodowa grupa, która wnosi na uczelnię bogactwo kultur i świeże spojrzenie na wiele dziedzin nauki.
Na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Energetyki studiują dwie studentki: jedna z Francji, reprezentująca INSA Centre Val de Loire, a druga z Turcji, z Yildiz Technical University. Uczestniczą w zajęciach na kierunkach zarządzanie i inżynieria produkcji oraz inżynieria biomedyczna.
Najliczniejszą grupę tworzą studenci Wydziału Inżynierii Lądowej, Środowiska i Geodezji - sześć osób z Portugalii. Przyjechali w ramach współpracy z Instituto Politécnico de Bragança i kontynuują kształcenie na kierunku inżynieria lądowa.
Na Wydziale Elektroniki i Informatyki kształcą się trzy studentki i jeden student z Turcji reprezentują Izmir Bakircay University. Wybrali kierunki informatyka oraz elektronika i telekomunikacja.
Ostatnią grupę stanowią studenci Wydziału Architektury i Wzornictwa - cztery osoby z Włoch, z uczelni Università degli Studi di Palermo. Realizują zajęcia na kierunku wzornictwo, wzbogacając naszą społeczność akademicką kreatywnością i wrażliwością artystyczną.
Tegoroczna zimowa edycja mobilności Erasmus+ to wyjątkowa mieszanka kultur, doświadczeń i perspektyw, która wnosi do Politechniki Koszalińskiej świeżą energię, inspiruje do współpracy i sprzyja budowaniu silnych relacji międzynarodowych. Świąteczne gotowanie stało się nie tylko kulinarną przygodą – polskie potrawy były punktem wyjścia do rozmów, budowania więzi oraz odkrywania wspólnych pasji.
Fot. Adam Paczkowski / Politechnika Koszalińska
Fot. Ewa Rybczyńska / Biuro Mobilności Międzynarodowej
Polski



