Przedstawiciele Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego reprezentują Uczelnie na konferencjach żywieniowych
Listopad jest aktywnym miesiącem dla kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. W dniach 5-6 listopada 2025 roku, pracownicy Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki Politechniki Koszalińskiej w osobach: dr hab. inż. Joanna Piepiórka-Stepuk, prof. PK, dr hab. inż. Iwona Michalska-Pożoga, prof. PK, dr hab. inż. Zdzisław Domiszewski, prof. PK, dr inż. Sylwia Mierzejewska oraz dr inż. Monika Sterczyńska, uczestniczyli w konferencji łączącej biznes z nauką, FoodFakty SUMMIT Żywność Jutra – Food4Tomorrow w Alchemium na Politechnice Łódzkiej.
Tydzień później podczas Wojewódzkiej Konferencji „Zdrowo, bezpiecznie, z myślą o przyszłości”, organizowanej przez Oddział Higieny Dzieci i Młodzieży WSSE w Szczecinie, która odbyła się w Delegaturze Zachodniopomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Koszalinie, dr hab. inż. Zdzisław Domiszewski, prof. PK i dr inż. Monika Sterczyńska, zaprezentowali referaty pt.: „Korzyści zdrowotne i zagrożenia wynikające ze spożycia ryb przez dzieci” oraz „Żywienie dzieci i młodzieży w XXI wieku – wyzwania i perspektywy”.