Grudniową tradycją stało się, że studentki i studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, pod okiem wykładowców z katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, przygotowują słodki upominek dla podopiecznych Zachodniopomorskiego Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych Filia Koszalin.
W tym roku do prac dekoracyjnych przyłączyli się również przedstawiciele Rady Studentów Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki Politechniki Koszalińskiej wraz z panią prodziekan ds. studenckich, dr hab. inż. Małgorzatą Sikorą, prof. PK. Przez dwa dni w świątecznej atmosferze i z kolędą w tle, studenci, jako pomocnicy Świętego Mikołaja, wypiekali pachnące świętami pierniczki.
Pomysłów nie brakowało. Studenci opracowali dwie nowatorskie receptury ciasta piernikowego, w tym jedną na ciasto długo dojrzewające. Przygotowali też piernik wydziałowy – z logotypem Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki. Przy okazji omówili ważne kwestie dotyczące organizacji życia studenckiego na Wydziale.
- W tym roku udało się nam przygotować aż 50 zestawów słodkich upominków dla podopiecznych hospicjum – relacjonują studenci. - Mamy nadzieję, że ten mały gest rozweseli czyjeś serca i uczyni świat lepszym miejscem.
Zbiórka darów dla Hospicjum
Warto dodać, że zbiórkę dla Zachodniopomorskiego Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych Filia w Koszalinie, organizuje Biblioteka Politechniki Koszalińskiej. Do 13 grudnia br. można jeszcze wspomóc podopiecznych i ich rodziny, przynosząc potrzebne produkty (tj. kawa, herbata, cukier, słodycze oraz środki czystości) do wypożyczalni głównej lub do czytelni wydziałowych.