Grand Prix targów POLFISH za innowacyjne urządzenie do cięcia filetów
Opublikowano 17.09.2024 13:46

Z przyjemnością informujemy, że podczas odbywających się w dniach 11-13 września br. w Gdańsku Międzynarodowych Targów Rybnych i Spożywczych POLFISH innowacyjne urządzenie do cięcia świeżych filetów na paski, będące efektem współpracy Politechniki Koszalińskiej i Morskiego Instytutu Rybackiego – Państwowego Instytutu Badawczego, zdobyło nagrodę Grand Prix Mercurius Gedanensis POLFISH 2024.

Urządzenie powstało w ramach projektu „Technologia obróbki mechanicznej karpi w gospodarstwach akwakultury i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik”. Jak podkreśla prof. dr hab. inż. Jarosław Diakun, liderem projektu była Politechnika Koszalińska. Projekt był realizowany w okresie od 1 lipca 2019 r. do końca maja 2023 r. Cel to opracowanie kompleksowego programu doradczego wykorzystywania nowoczesnych maszyn i urządzeń oraz obróbki i przetwarzania karpi na produkty spożywcze i paszowe, dostosowane do wymagań współczesnego rynku żywnościowego. Pieniądze na realizację pochodziły ze środków unijnych w ramach programu operacyjnego „Rybactwo i morze”.

Grand Prix zdobył zespół prof. dr hab. inż. Jarosława Diakuna z Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki Politechniki Koszalińskiej i prof. dr. hab. inż. Andrzeja Dowgiałły z Morskiego Instytutu Rybckiego. 

To nie pierwsza nagroda dla Politechniki Koszalińskiej przyznana przez gdańskie targi POLFISH. W trakcie edycji odbywającej się w 2022 r. nasi naukowcy otrzymali Grand Prix w kategorii „Technologia” za prototyp urządzenia do oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpia.

Zdjęcia: prof. Jarosław Diakun; www.mir.gdynia.pl