Najnowsze trendy w rozwoju technik żywienia i usług gastronomicznych to część zagadnień, które podczas marcowych zajęć na Wydziale Mechanicznym Politechniki Koszalińskiej poznają uczniowie z połczyńskiego Zespołu Szkół.
Zajęcia zostaną zorganizowane w ramach dofinansowanego z funduszy unijnych projektu „Zdobyć zawód, a nie być zawiedzionym” (projekt jest dofinansowywany z funduszy unijnych). Wezmą w nich udział uczniowie z klas o profilach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa z Zespołu Szkół w Połczynie-Zdroju.
Podczas trzech kolejnych spotkań uczniowie dowiedzą się o najnowszych zmianach w rozwoju technik żywienia, usług gastronomicznych i hotelarstwa. Zapoznają się też z ofertą kształcenia Politechniki Koszalińskiej, zasadami rekrutacji możliwościami stypendialnymi. Wizytę na uczelni uatrakcyjnią zajęcia laboratoryjne dotyczące zafałszowań żywności, wypieku i oceny pieczywa, kuchni molekularnej oraz indywidualnej oceny zdolności rozpoznawania podstawowych smaków i definiowania zapachów.
Zajęcia poprowadzą pracownicy Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, a także katedry Agrobiotechnologii.