Absolwent kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka zdobywa wiedzę w zakresie podstawowych technologii przetwórstwa spożywczego, zasad żywienia, bezpieczeństwa żywności, inżynieryjnych aspektów realizacji produkcji żywności, ekonomiki i zasad organizacji przedsiębiorstw spożywczych. Nabywa umiejętności projektowania i wdrażania procesów technologicznych i jego elementów, prowadzenia badań żywności i oznaczeń składników produktów spożywczych, marketingu i zarządzania produktami na rynku żywnościowym. Uzyskuje kompetencje, jako specjalista w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania, organizacji produkcji i kontroli jakości żywności.
W ramach obieralnych specjalności absolwent ukierunkowywany jest na zagadnienia związane z:
- zastosowaniem procesów biotechnologicznych w przemyśle spożywczym,
- organizacją zakładów przetwórstwa spożywczego oraz zakładów żywienia zbiorowego,
- kierowaniem produkcją z uwzględnieniem wymagań bezpieczeństwa żywności,
- projektowaniem żywienia podstawowego i alternatywnego,
- projektowaniem opakowań i organizacją dystrybucji żywności.
Absolwent jest przygotowany do pracy w zakładach przetwórczych, zakładach żywienia zbiorowego, przedsiębiorstwach dystrybucji żywności, laboratoriach, pracowniach projektowych.
2018-2019
Plan studiów - studia stacjonarne:
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st. - spec. BŻ,
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st. - spec. IŻ,
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st. - spec. TPR,
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st. - spec. ŻCiBŻ,
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st.
Plan studiów - studia niestajonarne
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st. - spec. BŻ,
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st. - spec. IŻ,
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st. - spec. TPR,
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st. - spec. ŻCiBŻ,
- Plan studiów ogólny TŻiŻC I st.
2019-2020
Plan studiów - studia stacjonarne:
- Harmonogram studiów stacjonarnych I stopień - spec. BŻ
- Harmonogram studiów stacjonarnych I stopień - spec. IŻ
- Harmonogram studiów stacjonarnych I stopień - spec. TPR
- Harmonogram studiów stacjonarnych I stopień - spec. ŻCiBŻ
- Harmonogram studiów stacjonarnych I stopień
Plan studiów - studia niestajonarne
- Harmonogram studiów niestacjonarnych I stopień - spec. BŻ
- Harmonogram studiów niestacjonarnych I stopień - spec. IŻ
- Harmonogram studiów niestacjonarnych I stopień - spec. TPR
- Harmonogram studiów niestacjonarnych I stopień - spec. ŻCiBŻ
- Harmonogram studiów niestacjonarnych I stopień
2020-2021
Studia stacjonarne:
Studia niestajonarne
- Harmonogram studiów niestacjonarnych TŻiŻCz st. I
- Harmonogram studiów niestacjonarnych TŻiŻCz st. I spec
2021-2022
- Program studiów
- Program studiów - siatka studiów - stacjonarne
- Program studiów - siatka studiów - niestacjonarne
2023-2024
- Program studiów
- Harmonogram studiów I stopień - st. stacjonarne
- Harmonogram studiów I stopień - st. niestacjonarne
specjalność: Biotechnologia żywności
Po skończonych studiach absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu biotechnologicznych metod przetwarzania i utrwalania żywności, mikrobiologii żywności oraz suplementacji żywności zwiększającej jej wartość odżywczą i trwałość.
specjalność: Bezpieczeństwo żywności i żywienie człowieka
Po skończonych studiach absolwent ma szeroką wiedzę z zakresu zasad żywienia człowieka oraz podstaw dietetyki z elementami żywienia alternatywnego, w tym projektowania diet i receptur oraz stosowania żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia. Posiada również wiedzę z zakresu przetwórstwa żywności, zasad higieny i szeroko rozumianej produkcji bezpiecznej żywności.
specjalność: Inżynieria żywności
Po skończonych studiach absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu inżynieryjnych aspektów przetwarzania żywności. Zna metody badań surowców i produktów spożywczych oraz zasady projektowania operacji i linii technologicznych. Posiada również umiejętności związane z organizacją i kierowaniem produkcji żywności z uwzględnieniem zasad higieny i bezpieczeństwa produkcji żywności.
specjalność: Technologia przetwórstwa ryb
Po skończonych studiach absolwent ma szeroką wiedzę z zakresu technologii przetwórstwa ryb. W szczególności wiedza ta ukierunkowana jest na warunki pozyskiwania surowca pochodzenia wodnego, badania jakości surowców i produktów przetwórstwa rybnego oraz projektowania procesów i organizacji produkcji.