Koło naukowe działa przy Wydziale Mechanicznym Politechniki Koszalińskie z udziałem studentów głównie z kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka i pracowników Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego.
Jest organizacją zrzeszającą studentów, których celem jest praktyczne wykorzystanie wiedzy z zakresu techniki w przetwórstwie spożywczym oraz technologii żywności i żywienia.
Członkowie Koła poszerzają swoje zainteresowania naukowe głównie w takich obszarach tematycznych jak: browarnictwo, winiarstwo, biotechnologia żywności, nowoczesne technologie przetwórstwa żywności, a także towaroznawstwo.
Nawiązana jest współpraca z przetwórstwem spożywczym, np. browarem w Koszalinie, ale także spoza miasta oraz innymi Jednostkami Naukowymi krajowymi i zagranicznymi.
Działalność Koła opiera się również na realizowaniu projektów badawczych i prezentowaniu wyników swoich badań podczas konferencji i sesji naukowych, zarówno ogólnokrajowych, jak i w ramach własnej uczelni.
Każdy może zgłosić swój pomysł i realizować projekty badawcze, korzystając z pomocy pracowników Wydziału oraz licznych laboratoriów znajdujących się na Politechnice Koszalińskiej.
Opiekn koła: Dr inż. Monika Sterczyńska
Szukaj nas również na https://www.facebook.com/TZiZCzWMPK/