Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki
Politechniki Koszalińskiej

PRACOWNIA PIEKARNICTWA
Opublikowano 01.09.2021 12:24

Zestaw do próbnego wypieku, w tym piec do próbnego wypieku z komorą fermentacyjną;

Przygotowanie, rozrost i wypiek pieczywa.

Zestaw do pomiaru liczby opadania;

Pomiar liczby opadania w mąkach  i ich mieszankach.

Zestaw do pomiaru wodochłonności mąk;

Pomiar wodochłonności maki.

Zestaw do oznaczania bieli mąk;

Pomiar koloru mąki i ich mieszanek.

Zestaw do oznaczania siły pędnej drożdży;

Pomiar czasu rozrostu drożdży  z sygnalizacją dźwiękową i wizualną.

Licznik ziaren;

Do oznaczania masy tysiąca ziaren.

Wytwornica kwasu;

Do wytwarzania zakwasu do produkcji chleba.

Aparat Sawy;

Do pomiaru objętości pieczywa.

Zestaw do przygotowywania prób, w tym młynek laboratoryjny, wytrząsarka, miesiarki laboratoryjne i inne;

Do przygotowania próbek i wykonania pomiarów,  np. liczby opadania, wilgotności, rozrostu ciasta.