Automatyczny zestaw do oznaczania białka metodą Kjeldahla K-425 Buchi; |
W pełni zautomatyzowane urządzenie do destylacji i miareczkowania kolorymetrycznego celem oznaczania azotu amonowego i aminowego występującego w wodzie, glebie lub produktach spożywczych metodą Kjeldahla. W metodzie tej azot związany w związkach organicznych jest przekształcany w postać amonową (mineralizowany) i analizowany łącznie ze związkami amonowymi obecnymi w próbce. |
Zestaw do oznaczania cukrów (refraktometr Abbego, cyfrowy HI 96801 i ręczny oraz polarymetr); |
Ilościowe oznaczanie cukrów (metody miareczkowe, refraktometryczne, polarymetryczne). |
Zestaw do oznaczania tłuszczów (aparat Soxhleta, wirówka Gerbera SuperVario-N, butyrometry szklane); |
Ilościowe oznaczanie tłuszczów przez ekstrakcję i metody objętościowe oraz szereg liczb tłuszczowych. |
Zestaw łaźni wodnych do przygotowywania prób (6 kompletów o zróżnicowanych parametrach i zakresie funkcjonalności wraz z wytrząsarką); |
Podgrzewanie i utrzymywanie stałej temperatury próbek laboratoryjnych, z możliwością jednoczesnego wytrząsania. |
Zestaw wagosuszarek i wag laboratoryjnych firmy Radwag (w tym 6 szt. wagosuszarek o zróżnicowanym zakresie pomiaru); |
Oznaczanie wilgotności i suchej masy. Pomiar masy próbek z różną dokładnością. |
Zestaw wirówek laboratoryjnych (w tym wirówka z chłodzeniem MPW-260R); |
Służy do rozdzielania zawiesin i emulsji, ułatwia uzyskanie osadu i przygotowanie próbek analitycznych do przeprowadzenie wielu oznaczeń w laboratorium. |
Zestaw mieszalników i homogenizatorów laboratoryjnych; |
Uzyskanie homogenatów oraz mieszanin o różnym stopniu rozdrobnienia i zmieszania. |
Zestawy areometrów, densymetrów oraz piknometrów oraz zestaw do określania gęstości ciał stałych |
Pomiar zawartości cukru, alkoholu, gęstości różnych substancji ciekłych i ciał stałych z przemysłu spożywczego. |
Suszarka laboratoryjna UF110 Binder; |
Oznaczanie zawartości wody w produktach, wstępne przygotowanie próbek do spopielenia, ekstrakcji lub do przechowywania. |
Cieplarka mikrobiologiczna POL-EKO; |
Inkubacja enzymatyczna i mikrobiologiczna w próbach technologicznych i analitycznych (świeżość, obecność mikroorganizmów, obecność enzymów). |
Piec muflowy do spalań; |
Spopielanie próbek laboratoryjnych, oznaczanie popiołu w próbach. |
Zestaw titrometrów i biuret cyfrowych; |
Niezbędny w każdym laboratorium do oznaczeń alkacymetrycznych, jodometrycznych oraz innych, wykorzystywanych w różnych etapach oznaczania składników w żywności. |
Wilgotnościomierz Dramińskiego do materiałów sypkich; |
Pomiary wilgotności ziaren zbóż i mąk. |
Multimetry – pH, konduktancji, tlenowości Prolab 2500, CP 551, CX 502 Elmetron; |
Sprzęt wykorzystywany do pomiarów kwasowości czynnej, przewodności, zawartości tlenu. |
Drobny sprzęt laboratoryjny, w tym: pipety i biurety automatyczne, stacja do wody demineralizowanej, mieszadła magnetyczne z funkcją grzania, czasze grzejne i inne; |
Sprzęt drobny niezbędny do prawidłowego przeprowadzania oznaczeń w laboratorium. |
Meble laboratoryjne wysokiej klasy w tym trzy w pełni zautomatyzowane digestoria x3. |
Przygotowywanie i przechowywanie próbek i odczynników. |