Strona WWW:
http://www.fooding.wm.tu.koszalin.pl/index.html
Studenckie Koło Naukowe Fooding
Opiekunem SKN FOODING jest dr hab. inż. Tomasz Rydzkowski, prof. PK z Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego.
Koło funkcjonuje już ponad 10 lat. zajmuje się generalnie inżynierią i technologią przetwórstwa żywności, a zwłaszcza systemami pakowania produktów oraz zagadnieniami przetwórstwa i recyklingu tworzyw polimerowych, zwłaszcza opakowaniowych.
Realizuje projekty badawcze, jednym z ostatnich był realizowany przez Karola Majchrzaka, (Prezesa Zarządu SKN Fooding w kadencji 2015-2016) projekt pt. Badania rozwojowe opakowań biodegradowalnych. Badania prowadzono w laboratorium Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego Politechniki Koszalińskiej. Scharakteryzowano surowce i etapy badań, które na drodze eksperymentów doprowadziły do opracowania receptury biodegradowalnego materiału opakowaniowego, który jest smaczny i może być zjedzony przez człowieka. Następnie opracowano technikę formowania naczyń i wykonano prototypowe egzemplarze. Stworzono innowacyjne opakowanie do produktu typu płatki z mlekiem, które jest wykonane z produktów przemysłu zbożowo-młynarskiego i nie tylko jest funkcjonalne i przyjazne środowisku ale po opróżnieniu może być ze smakiem skonsumowane.
W 2017/2018 roku SKN Fooding, dzięki wsparciu władz Wydziału Mechanicznego i władz Rektorskich PK, zbudowało zestaw modelowych komór degradacyjnych i obecnie rozpoczyna badania podatności na degradację tworzyw i kompozytów opakowaniowych. Komory zostały zgłoszone do organizowanego przez Forum Uczelni Technicznych Ogólnopolskiego Konkursu Kół Naukowych KoKon 2018.
Inne statutowe działania SKN Fooding o utrzymywanie współpracy z funkcjonującymi w bliższym lub dalszym otoczeniu Koszalina okolicy firmami głownie z branży spożywczej ale również opakowaniowej i recyklingowej. Współpraca umożliwia realizacje wspólnych badan oraz nawiązywanie kontaktów pomiędzy studentami i otoczeniem gospodarczym. Jednym z przejawów działania SKN Fooding jest działanie Panelu Sensorycznego, który na potrzeby okolicznych firm przeprowadza oceny jakości i zgodności produktów z oczekiwaniami konsumentów. Inne wa.żne działania to utrzymywanie kontaktu z lokalnymi firmami poprzez wizyty studyjne mające na celu zapoznanie z liniami produkcyjnymi i technologią oraz zarządzaniem przedsiębiorstwem.
Jednym z większych sukcesów SKN Fooding była organizacja (wraz z PizzaHut) w 2013 roku konkursu kulinarnego StudentChef of Politechnika Koszalińska.
SKN Fooding uczestniczy w Festiwalach Nauki, konferencjach ale nie tylko, organizuje również wyjazdy terenowe do okolicznych przedsiębiorstw, bywa na tragach branżowych, czasem organizuje wyjazdy studyjne za granicę: w 2015 roku aktywiści Koła uczestniczyli w wyjeździe do Technical University in Zvolen na Słowacji a w 2016 do Szent István University w Godolloo na Węgrzech.
Zarząd SKN FOODING na kadencję 2010-2011
Przewodniczący:
Arkadiusz Wnuk – TŻiŻC,
V-ce przewodniczący:
Agnieszka Rymczuk – TŻiŻC,
Sekretarz:
Paulina Kraszewska – TŻiŻC,
Zarząd SKN FOODING na kadencję 2012-2013
Przewodniczący:
Krzysztof Górka – TŻiŻC,
V-ce przewodniczący:
Ewelina Matuszewska – TŻiŻC,
Paulina Chełchowska – TŻiŻC,
Sekretarz i skarbnik:
Natalia Staniszewska– TŻiŻC.
Katarzyna Szewczyk – TŻiŻC,
Zarząd SKN FOODING na kadencję 2013-2014
Przewodniczący:
Natalia Staniszewska – TŻiŻC,
V-ce przewodniczący:
Paulina Chełchowska – TŻiŻC,
Sekretarz:
Ewelina Matuszewska – TŻiŻC,
Skarbnik:
Alicja Koralewska – TŻiŻC.
Zarząd SKN FOODING na kadencję 2015-2016
Przewodniczący:
Karol Majchrzak – TŻiŻC,
V-ce przewodniczący:
a – Ewelina Matuszewska – TŻiŻC,
Sekretarz i skarbnik:
a – Alicja Koralewska – TŻiŻC.
Zarząd SKN FOODING na kadencję 2016-2017
Przewodniczący:
Karolina Janicka – TŻiŻC,
V-ce przewodniczący:
Agata Ponikwia – TŻiŻC,
Sekretarz i skarbnik:
Michał Karpiński – TŻiŻC.
Zarząd SKN FOODING na kadencję 2017-2018
Przewodniczący:
Błażej Drzewiecki – TŻiŻC,
V-ce przewodniczący:
Michał Piecuch – TŻiŻC,
Sekretarz i skarbnik:
Patrycja Martyniak – TŻiŻC.