Wydział Mechaniczny Politechniki Koszalińskiej jest organizatorem cyklu spotkań o tematyce „Żywność i żywienie”.
Pierwsze z tej serii wydarzenie odbyło się 1 kwietnia br. w auli kampusu przy ulicy Racławickiej. Uczniowie V LO im. Stanisława Lema w Koszalinie, VI LO w Koszalinie i I LO im. Mikołaja Kopernika w Kołobrzegu wysłuchali wykładów związanych z kierunkiem studiów Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Prelekcje wygłosili: prof. dr hab. inż. Jarosław Diakun pt. „Tradycyjne i nowoczesne technologie” oraz dr hab. inż. Zdzisław Domiszewski, prof. PK pt. „Sok pomarańczowy z olejem rybim? Czemu nie – czyli o fortyfikowaniu żywności w XXI wieku”.
Młodzież zwiedziła pracownie dydaktyczne kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Uczniowie zobaczyli m.in. pracownie fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych analiz żywności oraz pracownie technologiczne. W ramach wizyty zapoznali się z ofertą kształcenia, warunkami studiowania i zasadami rekrutacji.
fot. archiwum Wydziału Mechanicznego