W dniu 15 grudnia 2021 r., w murach Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej, odbyło się szkolenie w ramach projektu finansowanego przez Parlament Studentów PK „Rozbudowa mini-instalacji do przetwarzania surowców zbożowych i owocowych”. Uczestniczyli w nim członkowie Studenckiego Koła Naukowego RECEPTOR kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka wraz z opiekunem dr inż. Moniką Sterczyńską. Szkolenie prowadził Ekspert z firmy J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o (z siedzibą główną w Gdyni) Marek Gogola. Zakres szkolenia dotyczył profilowania i nauki wzorców sensorycznych oraz oceny towaroznawczej piw, a także niemniej ważnej sztuki degustacji. W ramach spotkania omówiono technologię produkcji piwa, jako jednego z przykładów przetwarzania surowców zbożowych. Część zajęć praktycznych była realizowana w pracowni do analiz sensorycznych produktów spożywczych mieszczącej się na Wydziale Mechanicznym.
To pierwsze z cyklu trzech przewidzianych szkoleń w projekcie. Kolejne dwa, w formie zdalnej, dotyczyć będą badań konsumenckich jako narzędzia w kształtowaniu sukcesu produktu na rynku z uwzględnieniem wymagań przewodnika ISO 11136:2014 oraz kształtowania Lidera zespołu sensorycznego - wymagania, zadania oraz problemy.
Fot. Adam Paczkowski