ERASMUS +
Politechniki Koszalińskiej

Cooking day, czyli międzynarodowa kulinarna przygoda
Opublikowano 27.11.2023 10:34

Nasi goście z zagranicznych uczelni biorący udział w realizacji programu Erasmus+ i studenci Politechniki Koszalińskiej uczestniczyli we wspólnym gotowaniu potraw polskiej kuchni. Dzięki temu wspólnie odkrywali tajniki tradycyjnych dań. Wydarzenie odbyło się na Wydziale Mechanicznym Politechniki Koszalińskiej.

Organizacją zajęło się Biuro Mobilności Międzynarodowej (BMM) przy współpracy pracowników Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego: Aldony Bać, dr Sylwii Mierzejewskiej, prof. Zdzisława Domiszewskiego i Karoliny Maziarz. Ich fachowe wsparcie, zarówno w planowaniu, jak i gotowaniu, dodatkowo wzbogaciło to wyjątkowe spotkanie.

Celem wydarzenia było przybliżenie studentom nie tylko kuchni polskiej, ale i tradycji bożonarodzeniowych. W trakcie warsztatów wspólnie przygotowano pierogi ruskie, gzik, kapustę z grzybami, chleb i ciasto drożdżowe. Nie zabrakło również pierniczków pełnych przypraw i aromatu. Studenci Erasmus+ zdobyli wiedzę na temat tradycji pieczenia pierniczków w Polsce. Wykazali się także kreatywnością przy ich dekorowaniu podczas konkursu na najlepiej ozdobione ciastko.

Polskie potrawy stały się pretekstem do wymiany doświadczeń i integracji, tworząc atmosferę wspólnoty i porozumienia. BMM dziękuje wszystkim uczestnikom za wspólną kulinarną przygodę. Szczególne podziękowania za zaangażowanie kierujemy do pracowników Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego.

fot. Adam Paczkowski, Ewa Rybczyńska / Politechnika Koszalińska