Ćwiczenia/laboratoria/warsztaty/pokazy
1. Świat w mikro- i nanoskali - dr inż. Filip Szafraniec (sala 32 bud. A – liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:20, 10:35-10:55, 11:10-11:30, 11:45-12:05, 12:20-12:40, 12:55-13:15, 13:30-13:50
Popularyzacja systemów pomiarowych do akwizycji oraz wizualizacji mikro- i nanoelementów znajdujących się w otaczającym nas świecie.
2. Wypiek i ocena punktowa pieczywa - mgr inż. Aldona Bać (sala 110 bud. BC – liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:45, 11:00-11:45
Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. W ramach zająć uczestnicy zapoznają się z technologią produkcji i oceną pieczywa. Oprócz cech sensorycznych ocenią jego objętość, kwasowość i wilgotność.
3. Bioimpedancja elektryczna w pomiarze składu ciała człowieka - mgr inż. Karolina Maziarz (sala 218 bud. BC- liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 12:00-12:45, 13:00-13:45
W dzisiejszych czasach wiedza na temat chorób cywilizacyjnych i ich zapobieganiu jest bardzo cenna. Choroby te dotyczą blisko 40% społeczeństwa. Pęd życia, a przy tym niewłaściwa dieta i zbyt mała aktywność fizyczna przy braku wiedzy na temat wpływu żywienia na skład ciała człowieka niesie za sobą duże ryzyko.
Analiza składu ciała jest to dokładny pomiar tkanki tłuszczowej i mięśniowej, a także zawartości w organizmie wody i innych elementów. Całość takich działań nazywana jest bioimpedancją elektryczną, mającą zastosowanie w samej dietetyce, jak również diagnozowaniu wielu poważnych dla zdrowia chorób. Dotyczy to między innymi otyłości, nadciśnienia tętniczego, jak również cukrzycy. Dodatkowo, dzięki tym laboratoriom, zwiększy się świadomość młodego konsumenta o odpowiednim nawodnieniu organizmu oraz składzie odżywczym produkowanej żywności.
4. Co się dzieje z naszymi śmieciami na przykładzie zakrętek od butelek - Gospodarka Obiegu Zamkniętego - dr hab. inż. Tomasz Rydzkowski, prof. PK, mgr inż. Anna Czajkowska (sala 6-6 bud. C – liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:20, 10:35-10:55, 11:10-11:30, 11:45-12:05, 12:20-12:40, 12:55-13:15, 13:30-13:50
W ramach pokazu zostanie przedstawiony cykl zagospodarowania odpadów polimerowych na przykładzie zakrętek od butelek. Przewidywana jest prezentacja dwóch technik przetwarzania odpadów tworzyw - prasowanie tłoczne i mikrowytłaczanie, plus rozdrabnianie odpadów (nakrętek) będące wstępem do obydwóch procesów. Różnokolorowe nakrętki zostaną rozdrobnione i następnie przetworzone w filament na mikrowytłaczarce. Z rozdrobnionego filamentu lub bezpośrednio z rozdrobnionych zakrętek, na prasie hydraulicznej zostanie uformowana podstawka do smartfona. Druga część obejmie proces mikrowtryskiwania - rozdrobnione zakrętki zostaną przetworzone w mikrowtryskarce i uformowane w mały kubeczek lub podstawkę do smartfona. W trakcie prezentacji odpadowe tworzywo zostanie rozdrobnione i ponownie przetworzone w użyteczny produkt, co obrazuje cykl zagospodarowania odpadów tworzyw polimerowych GOZ. Na stanowisku będą prezentowane również inne produkty recyklingu tworzyw: kompozytowe płyty polimerowo-drzewne, podkładki pod kubek oraz kostka polbrukowa, również fluorescencyjna.
5. Wyładowania elektryczne - dr inż. Konrad Zajkowski (sala 11 bud. D – liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:45, 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45
6. Inżynieria odwrotna - skanowanie obiektów 3D - dr inż. Katarzyna Tandecka (sala 101 bud. C – liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:45, 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45
Popularyzacja systemów pomiarowych do akwizycji oraz opracowywania modeli 3D stosowanych w inżynierii odwrotnej.
7. Hodowla mikroalg na cele żywieniowe i energetyczne - dr hab. inż. Małgorzata Smuga-Kogut, prof. PK, mgr inż. Beata Erlichowska (sala 6-5 bud. C / 6-8 bud. C – liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:45, 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45
Mikroalgi, w tym w szczególności spirulina, stają się obiektem coraz większego zainteresowania jako potencjalne źródło surowca do produkcji żywności, suplementów diety i biopaliw zaawansowanych. Ich szybki wzrost, zdolność do fotosyntezy oraz możliwość uprawy w warunkach nieprzystosowanych do produkcji żywności sprawiają, że są one atrakcyjnym surowcem. Znaczenie spiruliny jest szerokie w produkcji suplementów żywności, jako dodatek do kosmetyków, a także do produkcji energii. Biomasa otrzymana z mikroalg wykazuje wysoką zawartość węglowodanów, białek i lipidów. Chcielibyśmy zaprezentować instalację do produkcji mikroalg w warunkach kontrolowanych (fotobioreaktorach) i wytworzyć wspólnie z uczniami szkół średnich kapsułki ze spiruliny, które mają szerokie zastosowanie.
8. Co przetniesz za pomocą strumienia wodnościernego? - dr inż. Wiesław Szada-Borzyszkowski (sala 12D bud. D – liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:30, 10:45-11:15, 11:30-12:00, 12:15-12:45, 13:00-13:30
Cięcie przy wykorzystaniu centrum obróbkowego służącego do przecinania wysokociśnieniową strugą wodno-ścierną z wysoką dokładnością.
9. Energetyczna rewolucja – wprowadzenie dzieci i młodzieży w świat odnawialnych źródeł energii - mgr inż. Katarzyna Chliszcz (sala 17 bud. E - szkoła podstawowa, liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:20, 10:35-10:55, 11:10-11:30, 11:45-12:05, 12:20-12:40, 12:55-13:15, 13:30-13:50
Pokaz będzie obejmował następujące zagadnienia:
I. Wprowadzenie: Czym są odnawialne źródła energii i dlaczego ich zastosowanie ma istotny wpływ na środowisko?
II. Przegląd rodzajów odnawialnych źródeł energii i systemów je wykorzystujących.
III. Przedstawienie stanowisk badawczych dostępnych w Katedrze Energetyki (instalacja fotowoltaiczna, turbiny wiatrowe, turbiny wodne, kolektory słoneczne).
Z młodszymi uczestnikami pokazu planowane jest przeprowadzenie doświadczeń na zminiaturyzowanych zestawach edukacyjnych, które umożliwią im samodzielne budowanie systemów oraz lepsze ich zrozumienie.
10. Obróbka metalu przy wykorzystaniu maszyn CNC (frezarka i tokarka) - mgr inż. Piotr Jaskólski (sala 26 bud. E - klasy 6-8 szkoły podstawowej, liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:45, 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45
Pokaz dotyczy wykorzystania frezarki i tokarki sterowanych numerycznie do obróbki metali.
11. Druk 3D z metalu - dr hab. inż. Błażej Bałasz, prof. PK (sala 12C bud. D – liceum oraz technikum, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:45, 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45
Prezentacja nowoczesnych rozwiązań druku 3D z metalu. Pokaz działania drukarek, sposobu projektowania elementów o nowych kształtach trudnych do uzyskania innymi metodami. Pokaz urządzeń niezbędnych do inżynierii odwrotnej i badań wytrzymałościowych.
12. 5000 lat temu też wydawano książki - dr inż. Janusz Dąbrowski (sala 1 bud. C - klasy 1 i 2 szkoły podstawowej, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:40, 11:00-11:40, 12:00-12:40, 13:00-13:40
W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z historią piśmiennictwa pod kątem zmieniających się na przestrzeni dziejów materiałów (kamień, gliniane tabliczki, papirus itd.).
Zajęcia będą miały charakter praktyczny i dzięki temu uczestnicy będą mogli samodzielnie:
- uformować charakterystyczne gliniane tabliczki z klinowymi znakami odciskanymi przy użyciu drewnianego rylca (pismo klinowe),
- wykonać przybornik matematyczny w formie zbioru sznurów z supełkami jako sposób zapisu i przechowywania informacji numerycznych (pismo węzełkowe),
- poznać zasady odczytywania hieroglifów (pismo obrazkowe).
13. Bądź aktywny - łap równowagę! - mgr inż. Maciej Zawadzki (hala sportowa bud. W - przedszkola oraz szkoły, wymagana rejestracja)
godz. 10:00-10:50, 11:00-11:50, 12:00-12:50
Promocja sportu akademickiego i aktywnego trybu życia.
Załączniki
Nazwa | |
---|---|
Program_KAMPUS RACŁAWICKA_XXIV Festiwalu Nauki w PK.pdf | Pobierz |