Szkolenie z możliwością dofinansowania z Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości
Szczegóły na stronie http://serwis-uslugirozwojowe.parp.gov.pl
Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich osób związanych z branżą spożywczą, pragnących poszerzyć swoją wiedzę w zakresie obrony żywności. TÜV Rheinland Polska.
Celem szkolenia jest:
- nabycie umiejętności oceny i identyfikacji zagrożeń związanych z produktami żywnościowymi
w przedsiębiorstwie; - poznanie wymagań IFS Food w zakresie Obrony żywności i wytycznych FDA;
- nabycie umiejętności przeprowadzania analizy zagrożeń w zakresie Food Defense;
- nabycie umiejętności planowania i weryfikacji środków kontroli dla zidentyfikowanych zagrożeń;
- nabycie umiejętności tworzenia Planu Food Defense.
Słuchacz po ukończonym szkoleniu ma wiedzę specjalistyczną z:
- przyczyn opracowania i wdrożenia działań w zakresie Food Defense;
- przypadków celowego skażenia produktów żywnościowych;
- oceny ryzyka narażenia przedsiębiorstwa na atak dla: wyrobu, lokalizacji i rodzaju biznesu;
- wymagań IFS Food w zakresie obrony żywności;
- wytycznych standardu PAS 96:2014;
- wytycznych FDA (Food and Drug Administration) dotyczących zabezpieczenia żywności przed celowym skażeniem;
- analizy ryzyka wg TACCP, VACCP oraz System CARVER;
- identyfikacji zagrożeń oraz analizy ryzyka;
- zakresu odpowiedzialności personelu w obrębie podejmowania działań dotyczących obrony żywności;
- procedury w zakresie nadzorowania osób odwiedzających obszar produkcyjny, kontrahentów, dostawców
i wymagań w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa; - zabezpieczenia produktów na etapie transportu i magazynowania.
Szkolenie ma charakter aktywny: wprowadzenie, wykłady, prezentacja przykładów, ćwiczenia grupowe, warsztaty, dyskusja. Po ukończonym szkoleniu słuchacz uzyska możliwość prowadzenia audytów wewnętrznych.
Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe opracowane przez TÜV Rheinland Polska a po zakończeniu szkolenia zaświadczenie uczestnictwa.
Zasady naboru: kolejność zgłoszeń
Wykładowcy: nauczyciele akademiccy Politechniki Koszalińskiej oraz trenerzy TÜV Rheinland Polska
Opłata za studia: Cena brutto: 990 zł
Czas trwania szkolenia: 2 dni
Kierownik Szkolenia: dr inż. Sylwia Mierzejewska
Kontakt:
dr inż. Sylwia Mierzejewska
Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego
Politechnika Koszalińska
Tel: 943478 404, 402
sylwia.mierzejewska@tu.koszalin.pl
© Copyright 2023. All Rights Reserved.